Bu eğitimde; iş emri muhasebe grup ve kod tanıtım kartı ile ilgili temel bilgilerin yanı sıra üretim evrakları ve muhasebe bağlantısı örnekleri anlatılmaktadır. Bu eğitimi tamamladığınızda; iş emri muhasebe grup ve kod tanıtım kartının hangi amaçla, nasıl kullanıldığını ve muhasebe grup kodlarının açıklamalarını öğreneceksiniz. Ayrıca üretim evrakları ile muhasebe bağlantılarının nasıl yapıldığını örnekler eşliğinde fark edeceksiniz.
İş Emri Muhasebe Grup ve Kod Tanıtım Kartı
Ortak özellikleri bulunan iş emri kartlarınızı aynı muhasebe grupları altında toplayarak, bu iş emirlerine ilişkin muhasebe hesap kodlarının otomatik olarak iş emri kartına taşınmasını sağlayabilirsiniz. Şöyle ki; bazı hammaddeler takip edildikleri döviz cinslerine göre ve kullanıldıkları yarı mamul, ara mamullere göre farklı muhasebe kodlarına sahip olabilirler. Bu durumda ilgili iş emri kartlarının hesap kodlarını tek tek girmek yerine tek bir muhasebe hesabı tanımlayarak giriş yapabilirsiniz. Bunun için bu bölümden her bir iş emri kartının dahil olabileceği muhasebe hesaplarının neler olacağı belirlenecek ve programa tanıtılacaktır.
İlk madde/Malzeme maliyeti birikim: İş emriyle üretime fiili olarak sevk edilen madde ve malzeme giderlerine ait muhasebe hesap kodu bu alana girilecektir. Stok maliyet birikim hesapları 710 ile başlayan hesaplardır.
Yarı mamul-üretim maliyeti: Üretim süreci sonunda ortaya çıkan yarı-ürün maliyetlerinin hangi muhasebe hesabına atılacağını bu alanda belirleyeceksiniz. Yarı mamul-üretim maliyet hesap kodları 151 ile başlayan hesaplardır.
Hizmet-üretim maliyeti birikim: İş emriyle, tüketilmek üzere hizmet üretimine sevk edilen madde ve malzemelere ilişkin hizmet-üretim maliyeti birikim hesabına (örneğin fason maliyetleri) ait muhasebe hesap kodu bu alana girilmelidir. Bu hesaplar 740 ile başlayan hesaplardır.
İlk Madde/Malzeme maliyeti yansıtma: İş emrinin tamamlanmasıyla ortaya çıkan ve ürün sarfiyat kartı yardımıyla hesaplanacak olan stok maliyetleri hangi muhasebe hesabı ile yansıtılacaksa, ilgili muhasebe hesabının kodunu bu alana girmelisiniz. Stok maliyet yansıtma hesapları 711 ile başlayan hesaplardır.7
Hizmet üretim maliyeti yansıtma: İş emrinin tamamlanmasıyla ortaya çıkan ve ürün sarfiyat kartı yardımıyla hesaplanan madde ve malzeme maliyetlerinin yansıtılacağı muhasebe hesap kodu bu alana girilecektir. Hizmet maliyet yansıtma hesapları 741 ile başlayan hesaplardır.
Fiili direkt işçilik maliyeti yansıtma: Üretim sürecinde ortaya çıkan işçilik maliyetlerinin yansıtılacağı muhasebe hesap kodu bu alana girilecektir. İşçilik maliyeti yansıtma hesapları 721 ile başlayan hesaplardır.
Fiili genel üretim maliyeti yansıtma: Üretim sürecinde ortaya çıkan genel üretim maliyetlerinin yansıtılacağı muhasebe hesap kodu bu alana girilecektir.
Muhasebe hesaplarını girmeye başlamadan önce muhasebe hesaplarının hangi iş emri grubuna ait olacağı ve bu grubun ismi girilmelidir.
İş emri tanıtım kartının ana ekranındaki muhasebe grup kodu alanına da ilgili iş emri kartının ait olduğu muhasebe grup kodu girilecektir. Aynı ekran üzerinde yer alan entegrasyon kodları butonu tıklandığında, iş emri kartınıza ait bütün muhasebe hesap kodlarının (bu bölümden yaptığınız girişlerden alınarak) otomatik olarak ilgili alanlara geldiğini göreceksiniz.
İş emri tanıtım kartında, “standart maliyetlendirme muhasebe kodları” sekmesinde yer alan “Varsayılanları ata” buton öğesi ile istenildiğinde öngörülen iş emri muhasebe kodları karta otomatik olarak yansır.
Üretim Evrakları ve Muhasebe Bağlantısı Örnekleri
Bir üretime çıkış fişi, Mikro Yazılım programlarında bulunan anında entegrasyon özelliği ile kayıt edildiği anda bu evraka bağlı muhasebe fişi otomatik olarak oluşacaktır. Bu fiş ekranın en alt kısmında yer alan “detay” butonuna tıklayarak stok hareket detay ekranına gidin. Daha sonra burada muhasebe fişine git butonuna tıklayın.
Ekrana gelen muhasebe fişindeki hesap kodu sütununda; ilgili hammaddenin stok tanıtım kartında yer alan 150’li hesabın alacak olarak işlendiği . İlgili iş emrinde yer alan ilk madde ve malzeme birikim hesabının ise borç olarak işlendiği görülecektir.
Bu şekilde üretime sevk edilerek fiili olarak depodan eksilen stok miktarı paralel olarak stok muhasebe kodu olan 150 hesapta da alacaklanmış olacak. Aynı zamanda stoktan çıkarak üretime yüklenmesi gereken bu malzeme maliyet değeri 710 hesapta ilgili iş emri ile üretilecek ürüne yüklenmek üzere beklemeye alınacaktır.
Ürün giriş fişinde evrak numarası, tarih, iş emri kodu bilgileri girildikten sonra kolonların olduğu satırda F6 tuşu ile üretim planlama fişi ile ürün değerleri ekrana taşınarak evrak oluşacaktır. Bu ekranda yer alan Birim malzeme maliyeti kolonuna bu evrakta yer alan iş emrine daha önce iş emri ile sevk edilmiş olan değer hesaplanarak bu evrakta yer alan ürüne yüklenecektir.
Üretime sevk fişi örneğinde olduğu gibi önce detay butonuna tıklayarak hareket detayı ekranına gidin, daha sonra ise “Muhasebe fişine git” butonuna tıklayın.
Oluşan muhasebe fişinde “ürün tanıtım kartında” seçili olan 152 hesaba ürün girişi yapıldığı için “borç kaydı” yapılacaktır. Üretime yüklenen malzeme maliyeti kadar 711 hesaba “alacak kaydı” yapılacaktır.
151 Hesaplara ise Kuruluş programında Sistem- Sistem ve program parametreleri- Program akış parametreleri (091400)-Üretim parametreleri sekmesinde yer alan ayara bağlı olarak borç ve alacak değeri kaydı atılmıştır. Bu parametre ile firmada eğer üretim aşamasında yarı mamul stoklarının üretimi yapılmıyor ve parametre pasif ise muhasebe fişinde olduğu gibi 151 hesaba eşit tutarda Borç-Alacak kayıtları atılacaktır. Eğer firmada yarı mamul stokları var ve üretimi yapılıyor ise “İş emri yarı mamül muhasebe kodları değerlendirilmesin” parametresi aktif olmalıdır. Bu durumda ilgili yarı mamul stok kartlarında tanımlı olan muhasebe kodları çalışacaktır.
Fasona çıkış fişinde evrak numarası, tarih, fasoncu kodu, iş emri seçimleri yapıldıktan sonra evrakın stok satırlarına geçin ve bu alanda F6 tuşu ile malzeme plan fişini çağırarak, fasoncuya gönderilecek stokları ekrana getirin. Daha sonra evrakı “sakla” butonu ile kaydedin.
Fason çıkış fişinde önce detay butonuna daha sonra açılacak olan hareket ekranında ise muhasebe fişine git butonuna tıklayın.
İlgili hammaddenin stok tanıtım kartında yer alan 150’li hesap “alacak” olarak işlenecektir. İlgili iş emrinde yer alan “ilk madde ve malzeme birikim” hesabı(710) ise “borç” olarak işlenecektir.
Twitter: https://twitter.com/mikroyazilimas
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/mikroyazilimas/
İnstagram: https://www.instagram.com/mikroyazilimas/
Facebook: https://www.facebook.com/mikroyazilimas
Yeni eğitimleri kaçırmamak için: https://www.youtube.com/mikroyazilim1/?sub_confirmation=1