e-Dönüşüme katılarak faturalama süreçlerinizi dijital ortama taşımakla ilgileniyorsanız e-fatura ile birlikte e-arşiv faturayı da sıkça duyuyorsunuzdur. Peki e-arşiv faturanın özellikleri nelerdir? Her şirket e-arşiv fatura uygulamasına geçebilir mi? Kimler için e-arşiv faturaya geçme zorunluluğu söz konusu iken kimler kendi tercihleriyle e-arşiv faturayı kullanabilir? Sorularınızı bu yazıda cevapladık.
e-Arşiv nedir?
e-Arşiv, Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre kağıt üzerinde düzenlenerek saklanıp ibraz edilmesi gereken faturanın, kanunun ilgili koşullarına uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesini sağlayan bir elektronik servistir. e-Arşiv faturanın ikinci nüshası da dijital olarak saklanır ve ibraz edilir.
e-Arşiv fatura hangi özellikleriyle e-faturadan ayrılır?
- e-Arşiv faturayı da elektronik fatura ana başlığının altında inceleyebiliriz.
- Yalnızca e-fatura mükelleflerine kesilip gönderilen e-faturanın aksine, e-arşiv fatura göndericinin e-fatura; alıcının ise matbu fatura mükellefi olması halinde kullanılır. e-Fatura kullanıcısı olmayanlara kağıt fatura ya da e-arşiv fatura düzenlenir. Şirketler bireysel müşterilerine e-posta ile e-arşiv faturası gönderir.
- e-Arşiv faturası kullanıcısı olmak için öncelikle e-fatura kullanıcısı olmak gerekir. Hem e-fatura hem de e-arşiv kullanıcısı olan şirketler, e-fatura mükelleflerine e-fatura, diğerlerine ise e-arşiv faturası gönderir.
e-Arşiv uygulaması kimler için zorunludur?
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı taslak tebliğe göre
- e-Fatura kullanıcılarına 1 Eylül 2019’dan itibaren e-arşiv fatura zorunluluğu gelmesi bekleniyor.
- 2017 ve sonrasındaki hesap dönemlerinde brüt satışı 5 milyon TL ve üzeri olan mükelleflere Gelir veya Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verildiği tarihi takip eden hesap döneminin başından itibaren e-arşiv faturası kullanmanın zorunlu hale gelmesi bekleniyor.
- e-Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları (server, hosting vb.), İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları (dijital reklam ajansları vb.) ve İnternet Ortamında İlan Yayınlayan Mükellefler için de 1 Temmuz 2019 itibarıyla e-arşiv faturası kullanmanın zorunlu hale geleceği tahmin ediliyor.
- e-Fatura ve e-arşiv kullanıcısı olmayanların aynı gün içinde aynı kişi veya kurumlara düzenlediği 50 bin TL ve üzeri (vergi dahil) faturaların 1 Eylül 2019 itibarıyla e-arşiv olarak hazırlanmasının zorunlu olması bekleniyor.
e-Arşiv faturanın avantajlar nelerdir?
e-Arşive geçmenin kolayı: e-Dönüşümün uzmanı e-Mikro
e-Mikro ile donanım veya yazılım bedeli ödemeden kolayca e-Arşiv hesabı edinebilirsiniz. e-Arşiv ile tüm hukuki ve ticari evrakınızı dijital ortamda yasal, geçerli ve güvenli şekilde uzun süre saklayabilirsiniz. e-Mikro’nun e-Devlet uyumlu, her işletim sistemin desteklediği ürünü My e-Arşiv hakkında daha fazla bilgi edinmek ve e-Arşiv hizmetinden faydalanma yöntemlerini öğrenmek için e-arşiv uygulamamızı inceleyebilirsiniz. E-Arşiv hesabı açmadan önce mali mühür temin etmeniz gerektiğini de not edelim.
İşletmeniz için en uygun Mikro Yazılım programını seçmek için tıklayın.
Şimdi Mikro Yazılım programlarını kiralama modeliyle de kullanabilirsiniz.